top of page

ONDERZOEK EN ACHTERGROND

Veel onderzoeken tonen aan dat buiten in de natuur zijn de mens goed doet. Op deze pagina vind je een selectie van interessante onderzoeken en artikelen. 

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons via Linkedin, Twitter of like onze Facebookpagina!

  • Black LinkedIn Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Facebook Icon

Mooie animatie van project 'Wild Thing' over het belang van groen voor de gezondheid. 

Please reload

Dit artikel verwijst naar verschillende wetenschappelijke onderzoeken die aantonen wat stilte voor positieve effecten heeft op ons brein en ons stress level. 

Het nieuwe boek van Jeffrey Pfeffer onthult hoe ongezond onze werkomgeving is. Jeffrey Pfeffer: "I want to wake people up. This is a serious issue that has serious consequences for corporate performance and for people’s well-being. We should care about people’s psychological and physical health, not just about profits".

Natuurkundige en wetenschapsjournalist Mark Mieras heeft in samenwerking met natuurorganisatie IVN op basis van een literatuurstudie een factsheet opgesteld over de invloed van natuur op de menselijke hersenen: “Een klein beetje groen blijkt al verrassend veel invloed te hebben. Natuur werkt als een ‘vluchtheuvel’ voor de geest”.

Artikel uit 'The Atlantic' waarin onderzoeken beschreven worden die aantonen hoe de natuurlijke omgeving invloed heeft op onze focus, ons stress niveau en onze gezondheid. Hierin wordt verwezen naar het boek: 'Drunk Tank Pink: And Other Unexpected Forces That Shape How We Think, Feel, and Behave.'

Dit onderzoek is uitgevoerd door Agnes van den Berg van bureau Natuurvoormensen in opdracht van De Friesland Zorgverzekeraar en is gebaseerd op een grootschalige publieksenquête onder de Nederlandse bevolking. 

De Universiteit van Washington heeft een kennisbank opgezet met informatie en onderzoeken over de positieve effecten van natuur. Eén van hun conclusies: 'Places that incorporate or are located near nature can help remedy mental fatigue and restore one’s ability to focus on tasks. The result can be better performance in the work place and classroom. Additionally, nearby nature provides settings for play and experiential learning activities that promote children’s cognitive, social, and moral development.'

De sociologe Jolanda Maas promoveerde in 2009 op een onderzoek naar de effecten van een groene leefomgeving op de gezondheid en het welbevinden van mensen. Conclusie: "mensen die in een groene omgeving wonen, voelen zich niet alleen gezonder, ze zijn het feitelijk ook. Ze gaan minder vaak naar de huisarts en hebben minder last van depressie, diabetes en longaandoeningen en herstellen gemakkelijker van stress dan mensen die wonen in een omgeving met weinig groen".

Een grootschalige Nederlandse studie uit 2016, uitgevoerd door Wageningen Environmental Research en het Trimbos Instituut, bevestigt dat de hoeveelheid groen in iemands nabije omgeving samenhangt met het ervaren welzijn. Als mensen voldoende groen in hun directe leefomgeving hebben, herstellen ze sneller van stress en mentale vermoeidheid, en hebben ze doorgaans minder last van psychische kwalen.

Een essay van Agnes van den Berg en Magdalena van den Berg, uitgegeven door Alterra, Wageningen.

Please reload

bottom of page